Nuori poika on huolissaan esinahasta. Lue Ekin neuvo ongelmaan.

Dear Eki,

Olen huolissani esinahkani ja terskani välissä tulevasta keltaisesta mömmöstä, jossa on outoja paakkuja. Onko se vaarallista ja meneekö se itsestään pois? En ole kehdannut kertoa tästä vanhemmilleni.

Nimimerkki: huolestunut poika 12

 

Eki vastaa:

"Tuo mömmö on talista ja siihen sekoittuneista kuolleista ihon sarveissoluista muodostunut hieman erikoisen hajuinen seos, jota kertyy esinahan ja terskan väliin. Siihen voi kehittyä litteitä paakkujakin, jos alue on pesemättä pitempään. Hoitona on siis alapesut, jolloin esinahkaa on vedettävä yli terskan mielellään terskanvakoon asti. 

Jos tuo eriteseos on kovin pitkään paikoillaan, voi siihen tulla mukaan bakteereita ja sen myötä tulehdus ja hyvinkin epämiellyttävää hajua. Siis suihkupesu ja pesuaineena  hieman nestemäistä suihkusaippuaa, joka on hyvä laimentaa esim. kädessä riittävällä vedellä ja sitten huuhtelu suihkulla. Teini-iässä eritetoiminta hormonien vaikutuksesta alkaa kiihtyä ja alapesu on hyvä tehdä päivittäin, niin pysyy paikat puhtaana eikä hajuhaitatkaan yllätä. Välillä pelkkä vesipesukin saattaa riittää."

http://www.iltasanomat.fi/kukatjamehilaiset/art-1288627880892.html